Sărbătoarea care trebuia să prefigureze reîntoarcerea echipei naționale la Craiova a fost înlocuită de trei zile de doliu. Component de bază al Craiovei Maxima și internațional român, Nicolae Tilihoi a plecat dintre noi la numai 61 de ani, după ce s-a luptat cu o boală cruntă în ultima perioadă.
La stadionul „Ion Oblemenco”, varianta nouă și modernă a arenei, de care Nae Tilihoi a apucat să se bucure prea puțin, a avut loc ceremonia de despărțire, cu un tur de onoare. Sute de persoane au venit să-și ia rămas bun. Alături de familia sa a fost și marea familie alb-albastră, compusă din foștii coechipieri și prieteni, dar și autorități locale și suporteri.
Unii fani l-au admirat și l-au încurajat pe vremea când construia istoria Științei, alții, mai tineri, l-au cunoscut și respectat ca o glorie a Craiovei Maxima aflată mereu în slujba echipei în tricoul căreia a jucat peste 300 de meciuri.
Ceilalți doi Nae din apărarea Maximei, Negrilă și Ungureanu, nu aveau cum să lipsească la ultima incursiune a „Fundașului de Fier”, care „ne apără acum din Cer”, așa cum era mesajul scris ultrașii de la Peluza Nord pe pânza care l-a însoțit pe Tilihoi de la biserica unde a fost depus inițial, până la stadion și apoi la cimitirul Ungureni, unde a fost înmormântat.
Colegi cu care a scris pagini esențiale pentru gloria clubului alb-albastru nu au lipsit de la ceremonia de despărțire: Gabi Boldici, Silviu Lung, Sorin Cârțu, Costică Donose, Radion Cămătaru, Aurică Beldeanu, Grigore Ciupitu, Gică Popescu, Emil Săndoi, Gică Craioveanu, Silvian Cristescu, Pavel Badea, Adrian Popescu, Marius Sava, Dan Racolțea.
Clubul Universitatea Craiova s-a ocupat de funeralii și a emis o eșarfă omagială cu numele și chipul lui Tilihoi, alături de mesajul „Te vom iubi mereu”. Pe sicriu au fost așezate tricourile Științei și Naționalei României, ambele cu numărul 3, cel purtat de Nae Tilihoi de-a lungul carierei. Juniorii Științei i-au purtat crucea, fotografia funerară, iar sute de coroane i-au transmis mesaje de despărțire „Maximului”. N-au lipsit nici autoritățile locale, în frunte cu primarul orașului, dar nici ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu.
La cimitir, fanii au aprins torțe și au scandat numele marelui fotbalist, cântându-i la despărțire și imnul Universității Craiova, pe care Nae Tilihoi îl interpreta așa de bine la diverse festivități sau petreceri. „Vei fi mereu cu noi”, „Nae Tilihoi este unul dintre noi”, „Te voi iubi mereu”, „Cu Știința și după moarte” au fost strigătele al căror ecou a răzbătut pe deasupra întregului Parc Romanescu, în apropierea căruia se va odihni pe veci „stânca” din defensiva Craiovei Maxima.
Deși nu a fost înmormântat în același cimitir precum ceilalți doi „Maximi” care au dispărut, Zoli Crișan și Costică Ștefănescu, Nae Tilihoi are locul de veci în apropierea simbolului Științei, Ion Oblemenco.
Chiar dacă o statistică rece nu poate să ne arate cine a fost cu adevărat Nicolae Tilihoi, trebuie să trecem în revistă cariera fostului mare fotbalist.
Nicolae Tilihoi s-a născut la Brăila, pe 9 decembrie 1956. Ca mulți ani jucători ai Craiovei Maxima, a fost descoperit de Profesorul Corneliu Andrei Stroe, care l-a adus la Știința la doi ani după ce echipa câștigase primul titlu. Tilihoi a avut pretenția, dar și valoarea de a fi titular la Universitatea și a avut un rol extrem de important, de a-i succede în centrul defensivei unui alt simbol, Petre Deselnicu. S-a acoperit de glorie în Bănie. De bani, mai puțin, fiindcă era vremea „când se juca pe cupe și medalii”, așa cum spun colegii săi de generație. A cucerit două titluri de campion și patru Cupe ale României. A strâns 291 de meciuri în primul eșalon, marcând 6 goluri. Are numai 9 prezențe în tricolor, fiind unul dintre puținii componenți Craiovei Maxima care nu s-a putut lăuda cu prea multe selecții la națională. Are 36 de apariții în cupele europene, nelipsind de la toate premierele stabilite de Craiova Maxima în fotbalul românesc: calificare în sferturile de finală ale Cupei Campionilor Europeni, accederea în semifinalele Cupei UEFA. A mai câștigat un titlu de campion, ca antrenor al echipei de juniori a Universității Craiova. Ca antrenor, a pregătit echipele: Jiul IEELIF Craiova, Electroputere, Universitatea Craiova, Chimia Rm. Vâlcea, Callatis Mangalia și Drobeta Turnu Severin, Senaco Novaci. Nicolae Tilihoi a trecut printr-o tragedie în urmă cu un deceniu, când și-a pierdut fiica, în urma sa rămânând fiul, Lucian, și el fost fotbalist la Universitatea Craiova.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER